Itt a HOPPex menetrendje

Főoldal / Blog / Itt a HOPPex menetrendje

Itt a HOPPex menetrendje

2015 májusában adott interjút Vándor Attila a HOPPex vezetője a Médiapiac.com-nak. Az interjú alább olvasható változtatás nélkül.

Tesztek, éles üzem és sok edukáció. Itthon is jelentős változásokat hozhat 2015 a programozott szegmensben.

A neved eddig kevésbé pörgött a konferenciákon és a szaksajtóban. Mivel foglalkoztál az elmúlt években, és hogyan kerültél kapcsolatba a programozott vásárlás területével?

Korábban három és fél éven át a Vaterát is üzemeltető Allegro Groupnál dolgoztam, ahol B2C brand menedzserként olyan márkák marketingaktivitását bízták rám, mint a Grando.hu vagy a Lealkudtuk.hu, majd idén januárig a Central Médiacsoport programozott médiaértékesítési projektjeiben vettem részt. Rövid kitérő után április közepétől látom el a HOPPex vezetői feladatait.

A HOPPex elindításáról 2014 októberében tett bejelentést három nagy médiacég. Aztán nagy volt a csend, a kíváncsiság pedig nőttön-nőtt. Mi történt az elmúlt hónapokban?

Az elmúlt hónapok a nemzetközi piacon jelenleg elérhető legmagasabb fejlettségi szintű technológiai partner keresésével, és a magyar piac szereplői számára legmegfelelőbb szolgáltatáscsomag összeállításával teltek. Olyan szolgáltatási csomagot sikerült kialakítani, ami nagyon különböző preferenciákkal rendelkező online tartalomszolgáltatók igényeinek is megfelel. A hazai szereplők azonos feltételekkel vehetik igénybe a HOPPex szolgáltatásait. Korszerű, versenyképes megoldást kínálunk a hirdetői, ügynökségi oldal számára, miközben azáltal, hogy a rendszer nagyobb inventory kezelésére biztosít lehetőséget, várhatóan csökkennek az egyes szereplőkre háruló terhek.

Mi a 2015-ös évre vonatkozó menetrend?

A HOPPex hamarosan megkezdi a tesztidőszakát, majd ezt követően csatlakozhatnak a rendszerhez a tartalomszolgáltatók.

Mekkora csapattal vág neki a HOPPex az éles munkának?

Nincs szó nagy szervezeti háttérről. A cél az, hogy egy alacsony költséggel működő, és emiatt is versenyképes szolgáltatást nyújtó cég jöjjön létre, ami nyitott a hazai szereplők számára. Minden mást ehhez a célkitűzéshez igazítunk.

Miben látod a főbb kihívásokat, illetve a főbb lehetőségeket, amelyek a HOPPex itthoni sikeréről dönthetnek?

Mind a nemzetközi, mind a hazai médiapiacokon a digitális médiaköltés egyre nagyobb része folyik keresztül különböző automatizált rendszereken, ami elsősorban a nagy nemzetközi szereplőknek kedvez, míg a hazai szereplők versenyhátrányba kerülnek. Ráadásul ügyfél- és ügynökségi oldalról is igény mutatkozik arra, hogy a hagyományos kiadók jelenleg jellemzően direkt módon értékesített felületeit is meg lehessen ilyen rendszereken keresztül vásárolni. Azonban egy ilyen rendszer kialakításának költségeit egyetlen hazai szereplő sem képes egyedül finanszírozni, és itt jön a képbe a HOPPex. Nemzetközi trendek mutatják, hogy a programozott médiavásárlás – és a mi szempontunkból értékesítés – a jövő. Ha Nyugat-Európára tekintünk, láthatjuk, hogy egyes országok nagy tartalomszolgáltatói a hirdetéseik akár 60-70 százalékát már ilyen módon értékesítik. Sorra tűnnek fel a HOPPexhez hasonló kezdeményezések: Csehországban a CpEX, az Egyesült Királyságban az AOP, Olaszországban a Gold Five (G5), Franciaországban a La Place Media és az Audience Square, Dániában a Danish Publisher Network (DUN), Dél-Afrikában a southernx, a spanyol piacon a PMPMedios, vagy Görögországban a PPN és az Project Agora. Legutóbb a legnagyobb angol nyelvű gazdasági kiadványok (The Guardian, CNN International, The Financial Times, Reuters, The Economist) hoztak létre ilyen együttműködést. A Pangea bejelentése is megerősített bennünket abban, hogy jó úton járunk.

Hogyan áll a szolgáltatás piaci bevezetése? Milyenek az előzetes reakciók?

Tapasztaljuk a folyamatosan fokozódó érdeklődést a szolgáltatás iránt. A következő hónapokban a bevezetéssel párhuzamosan nagy hangsúlyt fektetünk az edukációra. Fontos, hogy a hazai szereplők megismerjék a szolgáltatásban rejlő lehetőségeket, és ténylegesen kihasználhassák annak előnyeit. A kitöltöttség optimalizálása, a bevételek ezeknek megfelelő alakítása a piac minden egyes szereplője számára fontos cél. Ezen a téren a nemzetközi szereplők előttünk járnak.

A nemzetközi szaksajtóban gyakran ismételt tételmondat, hogy 2015 lehet az az év, amikor “berobban” a programozott szegmens. Mit gondolsz: itthon is igaz ez?

Azt gondolom, hogy egyes országokban már megtörtént ez a robbanás, más országokban talán tényleg 2015 lesz az éve. Magyarországon ritkán látni robbanásszerű fejlődést, mégis azt mondom, hogy ez az év – és talán a következő – nagy változásokat hoz majd programozott médiavásárlás és -értékesítés viszonylatában.

Számítasz versenyre 2015-ben? Hallani a HOPPexhez hasonló kezdeményezésekről, de konkrét bejelentés eddig nem történt mások részéről.

Tudjuk, hogy vannak ilyen irányú törekvések, ez a piacra és a szolgáltatás színvonalára is kedvező hatással lehet.

2014-re vonatkozóan az IAB egy kb. 4,4 milliárd forintos becslés adott a hazai automatizált költésre. 2015-ben szerinted mire lehet számítani?

A HOPPex piacra lépésével olyan prémium felületek vállnak elérhetővé az automatizált rendszereken keresztül, amelyet korábban nem vagy csak teszt jelleggel érhettek el a hirdetők. A HOPPex a minőséget képviseli, technológiában és felületekben egyaránt. A nyújtott szolgáltatás nem a klasszikus értékesítés ellen, hanem ahhoz szervesen kapcsolódva, azt kiegészítve támogatja a bevételek és a kitöltöttség optimalizálását. Ezek alapján természetes, hogy összességében a hazai piacon növekedésre számítok.

https://www.mediapiac.com/mediapiac/Itt-a-HOPPex-idei-menetrendje/112270/

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél első kézből értesülni a programmatic világ friss híreiről, akkor csatlakozz a Programmatic Pro Facebook csoporthoz! A HOPPex Facebook oldalát pedig itt tudod követni.

Ajánlott bejegyzések

Start typing and press Enter to search